Sporen.

Je hoeft geen forensisch expert te zijn om te weten dat alles wat er gebeurt sporen achterlaat. In de sneeuw, op het strand of in de modder zie je precies wie je voor geweest zijn. Sinds ik met dit project bezig ben en ongehoord veel stof maak kan ook in mijn atelier niets of niemand meer ongezien rondscharrelen. Wat het precies geweest is weet ik niet altijd zeker, maar dát er watsporen1 was is duidelijk. De bovenste is makkelijk, dat is Silly, de buurpoes. Eigenlijk vind ik haar heel leuk, maar omdat zij op haar beurt mijn mussen (de echte, wel teverstaan) dan wel weer heel erg leuk vind moedig ik haar niet te veel aan in en om het atelier te hangen. Hier was haar nieuws gierigheid sterker dan haar eventuele angst voor mij en kwam ze een kijkje nemen in het atelier.

Het onderste plaatje is wat raadselachtiger. De ene helft is van mij, dat is niet zo moeilijk. Maar wat daar verder door het stof gescharreld heeft? Iets kleins, dat met hele kleine pootjes hele kleine stapjes neemt terwijl zijn staartje, of schildje, of wat het dan ook is achter hem aan door het stof sleept.

sporen 2Andere sporen die ontstaan worden gevormd door voorwerpen die gewoon ergens liggen. Langzaam nemen ze als een kameleon de kleur van hun omgeving aan – stofgrijs. Als ik het desbetreffende voorwerp ondanks de schutkleur terugvind en oppak blijft er een prachtig stofsilhouet over.

Maar er zijn nog sporen van een andere aard, die onstaan zonder dat ik of een ander levend wezen daar een rol in speelt. Nou ja, ik creëer er natuurlijk wel de omstandigheden voor, maar verder gaat het vanzelf. Het stof hecht zich in verrassend fraaie patronen op opperrvlakken die zich in het atelier bevinden.DSC_0004  Een bijzonder patroon,, als een varen, op het dak boven de stofafzuiger. Of een prachtig patroon op het handvat van de steekwagen. Tere kunstwerkjes, met één enkele uitademing te vernietigen.

DSC_0021

 

 

 

 

 

 

Bijna barbaars dat ik daar binnenkort met de stoffer en dweil dwars door heen ga, en al die prachtige sporen en patronen wegveeg of ze er nooit geweest zijn. En ik kijk er nog naar uit ook!

 

 

 

6 reacties op “Sporen.

 1. Het is mooi dat je ziet wat er om je heen gebeurt en daar oog voor hebt. Het oog van een kunstenaar.

 2. Wellicht doe je hier weer inspiratie door op…..?!
  Voor de mussies wordt het nu in ieder geval beter weer..
  Groetjes, Anneke.

  • Het zit in de ‘kleine’ dingen!
   Vanmiddag heb ik van iets anders genoten, lammetjes.
   Je raakt niet uitgekeken, wel 200 en maar blèren en dartelen.
   De mussen hier hebben erge honger en tsjilpten mij na de fietstocht in slaap. Wat een heerlijke dag!!!

Reacties zijn gesloten.