In maart kan alles.

Maart. Ik hou van maart. Soms lijkt het nog nergens naar. Je fietst ‘s nachts van een feestje naar huis door de miezerende motregen. Als het niet zo’n leuk feestje was geweest had je er sacherijnig van kunnen worden.Het lijkt wel herfst, wil je denken. Maar voor je de gedachte hebt kunnen afmaken hoor je ineens een merel zingen alsof het een zwoele zomeravond is! Kon niet slapen van het gevoel van de naderende lente. En als je dan toch niet kunt slapen kun je maar het beste gaan zingen. In maart kan alles. Ook zingen in de regen. In een boom. Of op de fiets.

kleine vos

De kleine vos houdt van brandnetels. Maar kleine vos-rupsenzijnniet groen.

Af en toe heb je in maart het gevoel dat het nooit lente wordt. Maar dan zie je dat de jonge brandnetels in je tuin daar anders over denken. Ze hebben een frisgroene start gemaakt met het uitbreiden van hun netwerk. Dus hup, de koude tuin in en een beetje inperken die verspreidingsdrang. Niet helemaal uitroeien natuurlijk, want veel vlinders zijn juist dol op brandnetels. En blijkbaar hun rupsen ook. Tussen de wortels van de  brandnetels vond ik her en der opgerolde groend rupsen. Geen idee van welke vlinder of mot, rupsen zijn lastiger te herkennen dan vlinders. Ik heb ze maar weer voorzichtig bedekt met bladeren, zodat ze het overleven tot het warmer wordt. In maart kan alles, maar voor verpoppen is het nog een beetje koud.

Los van alles wat er in de natuur gebeurt is maart natuurlijk ook de maand van…de belastingaangifte! Meestal houd ik de administratie wel aardig bij, maar het afgelopen jaar,heb ik eigenlijk alleen maar echt gewerkt . De administratie is weliswaar een belangrijk aspect van het werk, maar zo voelt het nou eenmaal niet. Het is alleen belangrijk omdat anderen dat belangrijk vinden – de belastingdienst bijvoorbeeld. Dus ben ik dit weekend maar braaf in de map gedoken waar ik alle bonnen van het afgelopen jaar had bewaard. Aan de inhoud was duidelijk te zien dat het accent naarmate het jaar vorderde steeds meer op de werkzaamheden in het ateier kwam te liggen.

De eerste paar maanden was alles nog min of meer op volgorde de map in gegaan. Naarmate het jaar vorderde zaten de rekeningen meer en meer door elkaar. Pfff… Eerst alles op datum, en dan verstand op nul en maar beginnen. Normaal gesproken gaat dat met frisse tegenzin. Ik kan zo een lijst maken met minstens honderd dingen die ik liever doe. Maar gister bleek het behalve het saai intikken van cijfertjes ook een soort bladeren door een dagboek te zijn. De rekening van de eerste stenen! Hout? Waarom had ik hout gekocht? O ja, voor de bekisting van het fundament! Beton gestort. Nog nooit zoveel geld uitgegeven aan lijm. Kettingen om d afzuiger op te hangen. Zo, nóg en nieuw zaagblad! En wéér nieuwe filters voor mijn stofmasker. Regelmatig nieuwe glazen voor mijn veiligheids bril. . Nieuwe haakse slijper. Reparatie van de oude. Vijlen. beitels, schuurschijven, freesjes. Krijtjes, stiften, potloden. En alle verhalen die er bij horen. Glimlachend door je administratie heen – in maart kan blijkbaar echt ales…

 

6 reacties op “In maart kan alles.

  1. In maart kan echt alles, dat ben ik met je eens. En als de zon schijnt gaat alles nog beter, merkte ik vorige week toen in drie zonnige dagen ik al mijn achterstallige karweitjes afmaakte. Het kan alleen maar beter worden!

    • In maart kan alles! Vandaag, na allerlei huishoudelijke klusjes, te lang in de zon gezeten en dus een beetje te rood geworden. Verlang alweer naar de volgende ‘mussies’! Deze afl. las ik pas vandaag, de belastingdienst speelde mij parten maar ook die klus is af.

  2. Altijd weer verschijnt er bij het lezen van je stukjes een grote glimlach op mijn gezicht. Gaat vanzelf. Kan ik niks aan doen. Deze keer was ie heel groot. :)

  3. We genieten iedere week weer van je boeiende vertelsels.
    Als je tijd over hebt, na de mussen, kun je altijd nog columniste worden!
    Fijne LENTE!!

  4. Je hebt er weer een mooi verhaal van gemaakt hoor! Leuk om zo met je mee te genieten van de aankomende lente, dankjewel! Liefs, Anneke.

Reacties zijn gesloten.