Diamanten en juweeltjes.

In de tuin lijkt er iedere dag een sneeuwklokje of winterakonietje bij te komen. De meidoorn heeft al groene knopjes waarbinnen de blaadjes haast niet kunnen wachten. De vogels maken zich op voor de naderende lente. Ze eten zich rond, jagen hun concurenten weg en besteden wat positieve aandacht aan mogelijke partners. Nemen af en toe een bad in de waterschaal of in het zand om hun verenpak van winterstof en lenteluizen te ontdoen. Ze voelen het, nog even, de lente komt er aan! Leuk als je werk een beetje meegaat met het seizoen. Ook in het atelier ben ik langzaam een periode aan het afsluiten en me aan het voor bereiden op een nieuwe. Veel dingen die ik nu aan het beeld doe zijn voor het laatst. De laatste glasplaat is verlijmd. De laatste keer met ingehouden adem en een diamantschijf de verlijmde plaat op maat maken. Alleen het polijsten lijkt nooit klaar te zijn. glas polijstenEerst het ‘grove’ werk met diamant vijltjes en sponsjes. Zo’n sponsje lijkt een beetje op een gewoon schuursponsje, maar in plaats van zo’n groen ruw laagje zit er een laagje diamantjes op. Dat klinkt sjiek, maar deze diamanten fonkelen niet. Het zijn zogenaamde industriële diamanten, in de fabriek gemaakt. En omdat diamant zelfs harder is dan glas is het uitermate geschikt om glas mee te bewerken. Na de sponsjes komt het waterproof schuurpapier. Korrel 400, 500, 600…tot 2000 aan toe. (Hoe hoger het getal, hoe fijner het schuurpapier.) En dan maak je alles schoon, en zie je na het opdrogen dat je nog een krasje overgeslagen hebt. Als je dan een iets minder grote piet lut bent dan ik laat je dat zitten. Maar ik ben nu eenmaal wel zo’n enorme… En dan kun je dus weer van voren af aan beginnen met je vijltje, sponsjes en schuurpapier. Dus wanneer polijsten voor de laatste keer is..?

glas en schuine lijnn
Wat wel voor de laatste  keer is – het laatste schuine vlak. Even ter opfrissing – de muur waarop de musssen zitten loopt schuin. Hier naast zie je hoe dat gaat. Op het bovenste plaatje zie de stenen opgestapeld met het begin van het schuine gedeelte. Op de plaats waar het glas moet komen zit nog gipsplaat. Op de middelste foto zit de glasplaat er tussen nog niet op maat gemaakt). Op de laatste foto is de glasplaat op maat (en een beetje gepolijst) en heb ik een beginnetje gemaakt met het schuine gedeelte. Deze week wordt het dus een kwestie van de laatste milimeters afewrken, hier nog een vijltje over, daar nog een laatse rondje met de schuurschijf. En ondertussen samen met mijn vogeltjes de lente de tuin in kijken. Met de winterakonietjes en sneeuwklokjes als kleine juweeltjes om de regenachtige dagen op te vrolijken.

5 reacties op “Diamanten en juweeltjes.

  1. Tsjonge Sjanneke, als ik het zo lees lijkt het mij inderdaad heel moeilijk om te zeggen: nu is ie klaar……! Maar die dag komt echt hoor; die mussies willen tenslotte ook wel een keer naar buiten,… succes met de afwerking!.

Reacties zijn gesloten.