Rectificatie!!

Jawel, zonder het te weten heb ik jullie enige weken geleden onwaarheden op de mouw gespeld. In het blog  “Wieltjes” van 4 december  schreef dat de mens zich van de dieren onderscheidt door de uitvinding van het wiel. Nadat ik afgelopen vrijdag per ongeluk in de prachtige documentaire “Heersers van het luchtruim”  (kijken! Fantastisch!) terecht kwam weet ik dat niet meer zo zeker. Niet dat er rupsen met wieltjes in plaats van pootjes langs kwamen maar veel scheelde het niet.

Het ging over dieren die zich in of door de lucht heen konden bewegen. Vliegende vissen, springende kangaroos, prachtig. En toen – een weiland met koeien. En gras. En op dat gras – cicaden. Dat zijn die diertjes die uit  spuugbeestjes komen (je weet wel, waar Jan Wolkers nogal euforisch over kon praten). Ik weet uit mijn eigen achtertuin dat deze diertjes behoorlijk ver kunnen springen. Ik heb me wel vaak afgevraagd of ze enig idee hadden waar ze heen sprongen, of dat ze alleen maar weg wilden van waar ze waren. Maar hóe ze zo ver kunnen springen, daar had ik nog nooit een gedachte aan gewijd. Tot ik dus afgelopen vrijdag naar de televisie keek. Wat blijkt – cicaden hebben een heupgewricht met TANDWIELTJES!

Ik citeer vrijweg- “voor de afsprong haken piepkleine radertjes in het heupgewricht in elkaar. Dat zorgt ervoor dat, als de ene poot beweegt, de andere binnen 30 miljoenste van een seconde reageert, en de cicade met een G kracht van 700  gelanceerd. Als wij met een dergelijke kracht gelanceerd zouden worden worden we met een gewicht van 56 ton in onze stoel gedrukt. ”   Hieronder een plaatje van hoe dat dan werkt binnen in zo’n beestje. Let wel, een cicade is niet veel groter dan een millimeter of vijf, zes… cicade heupgewricht

Tandwieltjes in een diertje dat onoplettende wandelaars niet eens zien. De natuur is altijd nog genialer dan je toch al dacht. En voor het geval je dat nog niet dacht – dan vanaf nu in ieder geval.

Overigens het antwoord op mijn aanvankelijke vraag lijkt ook gegeven. Als je ziet hoe de cicaden gelanceerd worden bij zo’n sprong denk ik wel zeker te weten dat ze niet echt een duidelijk beeld van hun eindbestemmming hebben. Maar wie weet, moet ik dat ook binnenkort rectificeren…

 

2 reacties op “Rectificatie!!

Reacties zijn gesloten.