Glas.

Mijn atelier is een plek waar het licht alle kans heeft om binnen te komen.. Ooit heb ik alle ramen geteld en ik kwam op meer dan negentig. Dat lijkt absurd veel maar bijna alle ramen zijn onderverdeeld in kleine ruitjes. Tot groot verdriet van de glazenwasser. Ik hoor de lezer denken – toe maar, een glazenwasser in dienst! Maar nee hoor. In Wijk aan Zee hebben we af en toe nogal last van onze buurman, Tata. Om de zoveel tijd maken ze het erg bont maar zoals een goede buur betaamt bieden ze wel aan de rotzooi weer op te ruimen. Op aanvraag mag je dan je auto laten wassen en je ramen laten lappen. Dus nadat de vriendelijke glazenwasser de ramen van het huis had gedaan stuurde Willem hem door naar het ateler. Ik vond het een beetje gênant. Niet zozeer vanwege al die kleine ruitjes maar hij had wel erg weinig eer van zijn werk. De buitenkant was weer helemaal schoon maar de binnenkant was natuurlijk zo’n beetje matglas van al het stof.. Ik maakte er nog een grapje over toen ik hem hartelijk bedankte maar echt blij werd hij deze keer niet van zijn werk. Ik heb maar een stoffertje gepakt en het ergste stof weggeveegd – toch weer even licht binnen. Tot de volgende ronde met de haaks slijper.. Gelukkig heb ik in het dak twee lichtdoorlatende platen, zodat ik niet helemaal in het donker zit. Behalve als er sneeuw op licht natuurlijk, zoals vandaag.

Al dit geneuzel over glas en licht is natuurlijk niet voor niets. Van de week ben ik begonnen met de eerste glasplaten.Want behalve steen komt er ook glas in het beeld, juist vanwege het licht. Ik vind glas prachtig. Het wordt gemaakt van zand, dus eigenlijk is het een beetje familie van steen. Maar dan wel met de geweldige eigenschap dat het licht er door heen kan! Je kunt het ook, net als harde steen, met diamantgereedschap bewerken. Maar het reageert totaal anders dan steen. Voor mij nogal onvoorspelbaar, wat het bewerken tamelijk spannend maakt.

mus 3 glas ruw

mus 4 glas ruw

De vorm van de eerste platen kon ik grofweg uit een rechthoekige plaat halen. Met een diamantschijf, opperste concentratie en een flinke dosis schietgebedjes lukte dat vrij aardig. De grof voorgevormde platen lijmde ik tussen twee lagen steen. Zo kon ik ze precies in de vorm bijwerken. Ook nog wel een spannend klusje. Als er nu iets mis zou gaan moest ik niet alleen de glasplaat maar ook de twee platen steen waar hij tussen zit opnieuw maken.

 

Daar moet je maar niet al te veel over nadenken terwijl je bezig bent. Gelukkig ging het goed. Ik kan niet wachten te zien hoe dat er straks in de buitenlucht uitziet, als de zon er ongehinderd door kan schijnen!

glas mus 4 af

8 reacties op “Glas.

 1. Beetje late reactie, maar ben net terug van m’n jaarlijkse reis naar Zuid Afriika. Zie daarom nu pas je verslag. Zal ongetwijfeld prachtig worden, nou maar hopen dat we hier ook veel mogen zien!!

  • kleine correctie: Afrika moet natuurlijk met één i en het woord ZON ontbreekt in de laatste zin, sorry!

 2. Jee wat spannend sjanneke.
  Ik ben ook zo vreselijk benieuwd hoe het er uit komt te zien…
  Succes met de voortgang..xx

 3. Het wordt vast en zeker prachtig, wanneer denk je dat ook wij het kunnen bewonderen, als de mussies geplaatst worden?

 4. Wow, spannend! Ik vind nu de combinatie van de grijze steen en het blauwig-groenige licht al mooi! Ook een beetje ‘spannend’.

  Groeten, Hettie

 5. Dat glas ertussen ziet er héél mooi uit Sjanneke! Dat gaat een mooi effect geven in het zonnetje…

Reacties zijn gesloten.