In- en uitzoomen.

motjeSoms ben je zo bezig met de details dat je wel eens vergeet naar het grote geheel te kijken. Vaak levert een beetje inzoomen onverwachte kadootjes op. Zonder oog voor detail zie je een prachtige mot als hier naast al gauw aan voor een onbelangrijk stukje hout. Soms leiden de details je ook een beetje af. Je zet de auto ergens neer en gaat doen waar je voor van huis was gegaan. Vervolgens wil je met diezelfde auto weer naar huis. Je had hem neergezet. Bij die stoep waar zo maar een  dode hommel op lag. Helemaal heel, zo op het oog. Het zachte geel-zwart-witte bontjasje en de glazen vleugeltjes onbeschadigd. De glanzende zwarte pootjes even roerloos als de voelsprieten. Toch stuk dus. Dat hele verhaal,komt zo weer boven, maar waar die stoep nou ook al weer was? Daar kom ik dan na diep nadenken ook wel weer op, maar het mag duidelijk zijn dat ik op het moment van parkeren meer oog voor detail had dan voor de grote lijn.

Afgelopen vrijdag was ik afwisselend bezig met de afwerking van mus nummer vier en de eerste aanzet tot mus nummer vijf. Dat wordt weer een heel gepuzzel. Deze mus komt zijwaarts aanvliegen en is dus weer helemaal anders dan de eerste vier. Dus het ene moment was ik de laatste milineters van mus vier aan het afschuren, het volgende was ik laagje voor laagje mus nummer vijf aan het analyseren. Toen kwamen mijn schoonzus- en vader even zien hoe het werk vordert. Na de wat afstandelijke begroetingen – niet vanwege slechte onderlinge verhoudingen, maar vanwege de stoflaag die me bedekte – bekeken ze de mussen. Ik zette de kop waar ik mee bezig was op mus vier, en toen waren alle  mussen compleet.

“Ah, het wordt al echt een troep!” zei Hettie. Hoewel  het atelier verre van netjes genoemd kan worden bedoelde ze toch de mussen  Allemaal hun eigen dingetjes aan het doen, met elkaar, bij elkaar in de buurt, zittend, bedelend, opvliegend, of net geland, zorgzaam, bedelend. En, uitzoomend, zag ik het ook weer. Het gaat natuurlijk helemaal niet om mus één, twee, drie of vier.troep Het gaat er om dat ze met zijn allen zijn, dat het er uitziet als een beweeglijk zootje schofffies, om dat gedoe met elkaar, dat het een groep is, een kluppie dat zo weer uit elkaar kan waaieren, en elkaar een struik verderop weer tegen komen.  Ruziënd, fladderend, kneuterend…zoals mussen. Want hoe mooi een musje in detail ook is, één mus is geen mus.

3 reacties op “In- en uitzoomen.

  1. Geweldig om weer te zien hoe de mussies een compleet stel worden! En met jouw verhaal erbij beginnen ze echt langzaamaan tot leven te komen. Wat zullen zij het, als ze compleet zijn, gezellig hebben met z’n vijfen…..! Aan de hand van jouw verhalen kan dat niet anders.

  2. Mooie vergelijking. Een mens is geen mens, twee mens is een half mens, meer mens is een heel mens. Samen sterk.

    • Sjanneke, Willem, schoonpapa, schoonzus, tante, …….. = familie.
      De mussen bij ons in de tuin zijn op de hoogte van jou mussen. Praten met de dieren, van vlieg, mus tot paard, is leerzaam.
      Ik kijk steeds uit naar jou verhalen én foto’s, het is

Reacties zijn gesloten.