Mussenlijstje: huismus!

Mocht iemand zich nog afvragen waarom huismussen huismussen heten…

echte huismus

In het mussenlijstje deze keer een echte huismus. In het huisje zit, behalve de mus, een blok vet met insecten. Ik had bedacht dat dat vooral voor de heggemus en het roodborstje was. Dat zijn echte insecten eters, wat je kunt zien aan de dunne, puntige snavels. Zaadeters als de mus hebben een brede, dikke snavel (wat handig is als je ze wilt beeldhouwen, zo’n dikke snavel is een stuk minder breekbaar).

Overigens zijn de termen insecten- en zaadeters niet zo strikt te nemen als bijvoorbeeld vegetariërs onder de mensen. Vandaar dat de mus lekker mee eet van het insectenblok. En in het broed seizoen vullen ze hun dieet graag aan met beestjes. Bij mij in de tuin wordt in de lente een ware slachtpartij aangericht onder de rozenkevers. Overal liggen de goudkleurige schildjes, en de hele dag door zie je mussen met friemelende diertjes in hun snavel. Van mij mogen ze, ik ga er van uit dat mijn rozen het daardoor beter doen. Die hebben inderdaad behoorlijk gebloeid, en zitten nu vol rozenbottels. Helaas hebben de groenlingen, die daar dan weer dol op zijn, ze nog niet ontdekt. Of misschien is het de verkeerde soort en lusten ze deze niet.

Insecteneters eten ook wel eens iets anders dan insecten. Vooral ‘s winters, als insecten niet ruim voorradig zijn, eten ze zaden. Hun spijsvertering past zich daar zelfs op aan.

Het huisje met de insectenlekkernij werd eerst ontdekt door mijn mussen. Pas toen hij de mussen er één voor één naar binnen zag gaan. en tevreden weer uit zag komen, durfde de roodborst het ook aan. De heggemus houdt geloof ik niet zo van huisjes. Die blijft vooralsnog onder de boom waar het huisje in hangt de restjes van de grond scharrelen. Ook goed. Mussen eten nogal slordig dus er kan van de grond gegeten worden. Er ligt genoeg.

5 reacties op “Mussenlijstje: huismus!

 1. Hoi Sjanneke
  Wat was dit weer smullen van je mussen verhaal.
  dankjewel… enne succes !!

 2. Leuk Sjanneke, om weer een lesje Vogel-leer van je te krijgen; nog een paar en we worden echte Vogelaars, of nou ja, echte Musselaars…! Maar weer grappig om te lezen hoe je over de mussies kunt vertellen, lees ze met veel plezier.
  Groetjes, fijne Kerstdagen en voor jullie en de Mussies een goed 2017. Anneke.

 3. Ja leuk, gezellig, vogels observeren.

  En ja een fijne Kerst!!! En voorspoed met het megaproject.

 4. Bedankt voor je reizen. Ga zo door. Goede kerstdagen en een vredig nieuwjaar
  Joke Hoobroeckx

Reacties zijn gesloten.