Kerstmus.

 

kerstmussie

Vrolijk Kerstmus!

Voor alle bloglezers – een vrolijke Kerstmus. Beetje flauw natuurlijk. Om het goed te maken zal ik er een verhaaltje bij vertellen. Niet per se over Kerst maar over die mus.

Vroeger was ik vaak bij opa en oma D. Geen familie, maar ik voelde me er thuis en welkom. Samen met hun zoon en diens gezin woonden ze op een oud Heemskerks boerderijtje. Ze hadden een klein moestuintje, met vooral ‘arebeien’, en een lekker rommelig erf vol spannende dingen en oud tuindersgereedschap, waartussen hele troepen mussen hun mussen-dingen deden. Voor mij destijds nóg belangrijker- ze hadden een paar hardravers op stal. Op het kleine baantje konden die dagelijks en beetje getraind worden, waar ik opa natuurlijk graag mee hielp. Iedere middag na school schoot ik in mijn oude kloffie en fietste naar ze toe. Daar begon het altijd met een bakkie. Koffie leuten en teuten met opa en oma.  Opa gooide zijn koffie op het schoteltje om het sneller op te kunnen drinken. Hij was weliswaar dik in de tachtig, maar dat is geen reden om je tijd te verdoen. Bovendien ergerde oma zich er een beetje aan, wat voor hem reden was om het vol te houden. Net als het vel van de warme melk uit zijn koffie vissen en van zijn lepeltje slurpen, ondertussen ontdeugend naar oma kijkend en naar mij knipogend.

‘s Zaterdags was ik er de hele dag, en at ik tussen de middag lekker mee – warm, natuurlijk. Na het eten schoof opa onderuit in zijn stoel om al snel luid snurkend in zijn middagdutje verzeild te raken. Ondertussen hielp ik oma met afwassen. Als opa weer wakker was deed hij zijn pruim tabak weer in zijn mond en gingen we weer aan de slag. En als het ‘s winters een beetje koud was buiten vroeg oma steevast bij deur: Ach kind, moeje geen mus op?

 

 

8 reacties op “Kerstmus.

 1. Wat een leuk verhaal. Ik zag het helemaal voor me. Natuurlijk ook omdat ik er veel in herken. Fijne dagen toegewenst Sjanneke en uiteraard ook voor Willem.
  Ik hoop dat we het komende jaar de onthulling van het mussenstandbeeld mee mogen maken.

 2. Voor jou en Willem ook mooie ‘mussendagen’, lekker rommelen en paraderen in avondjurk en feestpak, kwetterend met alle mussen om je heen.
  Hettie en Grieke zijn al op bezoek geweest in Heerde nu verwachten we jullie nog!

 3. Die “mus” van oma heb je dus maar bewaard voor de Kerst….? Nu kan je “eigen mus” de mus opzetten. Weer een leuk verhaal Sjanneke, “brokkie nostalgie”,? Zo zie je maar, de “mus” geschiedenis herhaald zich. Prettige kerstdagen, MET mus! Groetjes.

 4. Mooie kerstmus, Voor jou en Willem, mooie dagen en een werkzaam 2017, dan….zijn de mussen klaar!

 5. Hoera, ik kan je verhaaltjes weer lezen! Wat een leuke!
  Onbetaalbaar: de mus met : kerst-mus” op!

Reacties zijn gesloten.