Groot en klein.

Hoog tijd weer eens over het werk te schrijven. Links op de foto het begin van mus nummer vier. Leuk, een heel nieuw stuk van het beeld. Om even het geheugen op te frissen – het beeld zal uiteindelijk bestaan uit een muur met daarop drie mussen (die de mussie 4trouwe lezers de afgelopen tijd beetje bij beetje hebben leren kennen), en twee zuilen met daarop ieder één mus. Mus nummer vier komt dus op de eerste zuil. Die zuil zelf is lekker makkelijk – dat is gewoon een stapel tegels van 50 x 50. En tegels van 50 x 50 kun je gewoon bestellen. Klaar.

De mus die er op komt vergt wat meer inzet. En inzicht. Natuurlijk heb ik een modelletje, dat geeft grofweg weer hoe de houding van de mus is en waar hij op de zuil zit. Het modelletje is gemaakt om een idee te hebben van hoe het er uit gaat zien. Erg gedetailleerd is het niet. Dat kan ook bijna niet op deze schaal – het echte beeld wordt 5 maal zo groot als het model.

supercat 2 kleinVijf maal klinkt niet zo dramatisch maar vergis je niet. Een mensenvlo is een milimeter of
vier en zou dus, als hij vijf maal groter zou zijn, zo’n beetje net zo groot zijn als een kleine aardbei. Een aardbei heeft dan al gauw het formaat van een appel. (Wat toch minder afschrikwekkend is dan die vlo..)  Een appel wordt qua afmetingen vergelijkbaar met een flinke kat.  Wel lekker opgerold, om het beter te laten kloppen met het model van de appel. En die kat – oei!

Maar goed, ik dwaal een beetje af. Terug naar de mussen. Het model geeft dus een  idee van hoe het gaat worden, maar in de uiteindelijke steen neem je de echte beslissingen. Op de foto boven zie je volgens mij wel aardig hoe dat gaat. Eerst de tegels grofweg met de grote zaagmachine op maat zagen. Dan alles opstapelen, en aftekenen hoe het verder moet. Afstapelen, bijzagen, weer opstapelen, kijken, aftekenen. De kop en het bovenste deel van de vleugel zijn al verlijmd, dat maakt het werken een stuk makkelijker en natuurlijker. Als die hun grove vorm hebben plaats ik ze boven op de stapel en kan ik zo weer laag voor laag, van boven naar beneden, alles steeds dichter naar de uiteindelijke vorm brengen. En als het goed is blijft er aan het eind een mus over – wel een keer of vijf zo groot als een echte. En hopelijk net zo leuk.

 

7 reacties op “Groot en klein.

  1. Door dat je moet stapelen komen die vormen uitzonderlijk goed in je brein zal ik maar zeggen. Omdat je elke doorsnee zelf moet maken, krijg je daardoor een perfect overzicht van de hele vorm.
    Fantastisch weer!

  2. Prachtig zo iets te kunnen creëren! Je moet wel heel sterk zijn! Willem voorzichtig met zo’n sterke meid!!

  3. Hoi Sjanneke, je weet er weer een leuk leesbaar verhaal van te maken! Enne……. ik “zie” die grote mussies steeds groter groeien; ben erg benieuwd naar het eindresultaat hoor. Lieve groet, Anneke.

    • Ohhh wat schrijf je toch goed en grappig, ik ben heel erg benieuwd naar het eindresultaat… maar heerlijk om te zien/lezen dat je zo geniet van het creëren… het proces… :-)

      • mocht je geen beeldhouwer meer zijn word je gewoon schrijfster! Ik wil ook wel zo’n grote kat.

Reacties zijn gesloten.