Mussenlijstje: zingende mussen.*

Hoewel ze in onze oren uitsluitend een beetje tsjielpen behoort de mus wel degelijk tot de zangvogels. Bij de verkiezing van de mooist zingende vogel -die de merel geloof ik gewonnen heeft – kwam de mus op een karige 27e plaats. Maar desalniettemin heeft onze mus menig kunstenaar geïnspireerd.

De dichter Jan Hanlode mus jan Hanloo heeft er een tamelijk bekend gedicht over geschreven, hoewel er in feite gesproken kan worden van plagiaat of tenminste van rechtstreeks citeren zonder toestemming. In het lijstje deze keer zijn gedicht, in zijn eigen handschrift nog wel…wat ik hem niet persoonlijk heb gevraagd, dus is de zaak weer in evenwicht.

Ook in diverse liedjes komt de mus voor. Ik ben doorgaans  geen enorme Paul van Vliet fan, maar over de mus heeft hij dan wel weer een mooi ‘liedje gemaakt. Citaat daaruit:

‘Maar de kleine bruine huismus die herinnert mij eraan
Dat er nog een kans op overleven blijft bestaan
Want die zit altijd in de rotzooi
In de stank en in de rook
En als hij het overleven kan
Dan kan ik het ook
En dus
En dus
Hou ik zo verschrikkelijk van die kleine bruine mus
Die brutale tafelschuimer
Kale kruimeldief
Heb ik om die redenen verschrikkelijk lief.

Mocht je het willen horen, hier een linkje. : https://www.youtube.com/watch?v=w6-XPElMDow  En omdat we nu toch een beetje in de liedjes zitten, heel toepasselijk voor deze keer  https://www.youtube.com/watch?v=CznjMIwNQLg  ‘Sing, Sparrow, Sing’, van de Milk Carton Kids:

Sing, sparrow, sing loud
Hide under here
Little voices sound bigger now
Who could be listening through the clouds?

Sing, sparrow, sing loud
Hide under here

Sing, sparrow, sing
Loud, hide under here
Don’t you fear the noise
Boys are boys
Spare us a world of what fate destroys

Sing, sparrow, sing loud
Hide under here

Kortom, op een of andere manier heeft dat getsjielp (of getjielp, volgens Hanlo) een geruststellende uitwerking op ons mensen..

Maar dan nu het zingen van de mus zelf. Na enig leeswerk meen ik inderdaad wel te mogen concluderen dat mussen elkaar herkennen aan het geluid dat ze maken. (Voor iedere gelegenheid gevaar, ruzie, vriendjes maken, eten een apart geluidje natuurlijk). Wat natuurlijk nog steeds niet uitsluit dat ze ook onderlinge verschillen kunnen zien, maar dat is natuurlijk lastig te onderzoeken. Dan zou je al iets zieligs moeten bedenken als mussen met oordoppen zodat ze elkaar alleen zien en. niet horen, of mussen in een laboratorium van elkaar gescheiden door een geluiddichte doorzichtige wand. Zo graag wil ik het nou ook weer niet weten. Ik filosofeer wel gewoon een beetje terwijl ik tussen mijn eigen lawaai door naar hun gekwetter luister.

* Dit mussenlijstje kwam mede tot stand door tips van trouwe blogvolgers, waarvoor dank!

4 reacties op “Mussenlijstje: zingende mussen.*

  1. Sjanneke, je bent al aardig op weg om als deskundige in de mussenwetenschap iets te betekenen! Ga zo door!! gr. Dook.

  2. Hoi Sjanneke,
    Wat valt er over onze kleine, op ‘t oog zo gewoon lijkende, maar door jouw belevenissen met hem/haar, juist heel groots en bijzondere mussen, toch ontzettend veel te vertellen en te filosoferen! Heel leuk hoor dat je wat dieper ingaat op het bestaan van ‘t beestje. Ik geniet er elke keer weer van. Dank je wel, lieve groet, Anneke.

Reacties zijn gesloten.