Kilometers.

Dit stukje schrijf ik op de fiets. Ik zat altijd op een onhandige stoel, die eigenlijk net niet achter (voor?) mijn computer paste waardoor ik er altijd een beetje verkreukeld achter vandaan kwam. Nu heb ik dus de stoel ingeruild voor een tweedehands hometrainer (10 euro!) en fiets ik terwijl ik schrijf. Als ik de kilometerteller erop had laten zitten zou ik aan het eind van dit stukje kunnen vertellen hoeveel kilometer ik er over gedaan heb om het te schrijven.

Ook bij het maken van dit beeld maak ik de nodige kilometers. In tegenstelling tot mijn gebruikelijke manier van werken doe ik hier vrij veel met de machine. Op de foto zie je drie haakse slijpers. Dat is natuurlijk een beetje luxe, maar als je ze tóch hebt is het wel lekker. De gele is een ougereedschapde deWalt, ooit nog in Spanje gekocht toen ik aan de bison werkte. Die kan maar op één snelheid, prima voor zagen maar voor schuren gaat dat te hard. De de rode Flex en de blauwe Makita hebben allebei een regelbaar toerental, op de één zit een diamant schuurschijf en op de andere een schuurkegel. Zo kan ik lekker makkelijk een ander stuk gereedschap pakken zonder steeds schijven te hoeven verwisselen. Maar hoeveel kilometers zouden dat zijn? Het blijft een beetje gokken natuurlijk, en ik ben beter met steen dan met getallen, maar misschien toch even een leuk intermezzo.

Zeg dat ik gemiddeld zo’n zes uur op een dag een draaiende machine in mijn handen heb. Het toerental  varieert, maar laten we dat stellen op 8000 toeren per minuut. De gemiddelde diameter van de schijven e.d. is zo’n 10 cm. De omtrek is dan 10 * π (pi), dus 10 * 3,14 = 31,4 cm. Met 8000 toeren per minuut betekent dat dat zo’n schijfje per minuut 8000 keer 31,4cm aflegt. Dat is dus 251200 cm per minuut, dat is dus 2.512 km per minuut. Per uur wordt dat dan 150.72 km per uur. Ook zonder kilometerteller is duidelijk dat ik dat op de hometrainer niet haal. Maar goed, per dag is dat dan 150.72 * 6=904,32, en per week dus 5425,92 kilometer.

Als mijn schijfjes wieltjes zouden zijn kon ik in zo’n 45 dagen een rondje om de aarde maken…waar Jules Verne altijd nog 80 dagen voor nodig had, Je ziet, met beeldhouwen kom je nog eens ergens – al is het maar in je hoofd. Uiteindelijk ben ik straks per haakse slijper een paar keer de wereld rond gereisd als het beeld klaar is. Natuurlijk is de weg ergens heen vaak minstens zo belangrijk als het bereiken van het einddoel, maar in het geval van beeldhouwen gaat dat niet altijd helemaal op. De lezers van dit blog volgen de reis, maar straks staat daar een beeld. Dan is het al heel wat als voorbijgangers dáár oog voor hebben. Dus na deze zondagse rekenoefening ook maar gewoon even het resultaat  van al die kilometers tot nu toe:

mussen eind oktober

De derde mus hoort natuurlijk op de linkerhoek, maar om het werken wat eenvoudiger te maken staat die ergens anders in het atelier.

 

8 reacties op “Kilometers.

 1. Mooi om te zien hoe je vordert.
  Zou je ook een berekening kunnen maken van de afstand die jouw strijkstok aflegt tijdens een repetitie. Dan zie ik dat graag komende woensdag.

 2. Ik kan bevestigen dat je echt trapt tijdens het schrijven!
  En ik heb kunnen zien hoe hard je werkt!
  Maar vooral hoe het echt waar wordt. De mussies op hun muur.
  Prachtig!

  Liefs, Hettie.

 3. Zo gaan die mussies letterlijk ver weg….
  Mooi verhaaltje weer Sjan, leuk!

Reacties zijn gesloten.