Twee kanten aan bijna alles.

Neem nou dubbelzijdig tape. Twee kanten, die ook nog allebei plakken. Wat ik pas sinds kort weet: er zijn heel veel soorten dubbelzijdig tape. Dit lijkt niet echt een boeiend  onderwerp voor een beeldhouwer, maar bij een project als dit kon ik wel wat tape-kunde gebruiken.

Het beeld en de  mussen worden opgebouwd uit losse tegels. Dat is voor het vervoer wel handig, maar voor het werken niet. De tegels  verschuiven als je ze bewerkt, en dan is het lastig één doorlopende vorm te maken. Twee of drie tegels kun je nog wel met een lijmklem klemmen, maar een beetje mus bestaat al gauw uit een stuk of 20 lagen – dat wordt dus niks. Een oplossing zou slechte lijm zijn, die de boel wel een beetje bij elkaar houdt maar losraakt als je het bijvoorbeeld nat maakt. Gek genoeg kon ik geen lijmleverancier vinden die slechte lijm verkocht…de zegeningen van de  vooruitgang, zullen we maar zeggen. Ik heb nog wel wat geëxperimenteerd met velpon, tape 1pritt, merkloze hobby lijm – maar dat lijmde dan weer zo slecht dat het al losliet voor het vast zat. Tijdens een etentje met een aantal aardige mensen filosofeerde ik een beetje hardop over dit probleem. Geloof het of niet, de  zoon van een van de tafelgenoten bleek tape-specialist! Hij was zo vriendelijk me een aantal rollen verschillend dubbelzijdig tape op te sturen. Tape om steenstrips te plakken, watervast, temperatuurbestendig tape, tape voor zonneschermen, tape voor tapijt – je kunt het zo gek niet bedenken of er blijkt dubbelzijdig tape voor te zijn! Na wat experimenteren bleken er twee soorten bruikbaar te zijn – dunne, sterke tape die de stenen redelijk op  hun plaats  houdt als ik een beetje met beleid te werk ga. Jeroen, bedankt!

Als het beeld een beetje in de vorm komt lijm ik al wat tegels per twee of drie aan elkaar – dat is natuurlijk het lekkerst om te werken, maar het moet wel allemaal te versjouwen blijven. Hier een plaatje van begin deze week – de volgende mus in wording.

mus 1

De foto lijkt wat mistig maar dat komt omdat ik de foto gemaakt heb vlak na het zagen. Dat maakt nogal wat stof. Maar ook aan stof zitten minstens twee kanten. Behalve dat het natuurlijk niet zo gezond is (betere afzuiging is besteld en komt hopenlijk snel!) en het atelier steeds grijzer wordt levert het soms ook bijzondere plaatjes op. Zoals op de bal waar ik op zit als ik laag moet werken. Stof? Kunst-stof!

stof 1

8 reacties op “Twee kanten aan bijna alles.

  1. Leuk Sjanneke zoals je vertelt over je geboorte van je mussen, Grappig dat de tape van Jeroen handig ie voor jouw werk.

  2. Leuk om alle vorderingen mee te maken.
    Ook ik had nog van zoveel soorten tape gehoord. Weer wat geleerd.

  3. Wat weer een mooi verhaal Sjanneke! Krijgen de mussen straks
    ook een “stof-nest”? Daar heb je dan niet veel werk aan, ontstaat vanzelf!
    Leuk hoor om de vorderingen van de mussen te bekijken, vorm wordt al goed zichtbaar, succes verder. Groetjes, Anneke.

Reacties zijn gesloten.