Scheppen.

Scheppend bezig zijn is natuurlijk de kern van het werk van de kunstenaar. Toch is dat niet de reden dat ik ooit mijn atelier “scheppen aan zee’ wilde noemen. Tijdens het uitruimen van de oude gammele schuurtjes die op de plek stonden waar het atelier ging komen kwamen we wel een stuk of zeven scheppen tegen. Waar we later, met de nodige helpende handen, stevig gebruik van hebben gemaakt bij het weggraven van het zand waar de vloer gestort moest worden. Dat was een hele klus, vooral ook omdat het toen een bijzonder warm en droog voorjaar was. Zand bleek magisch materiaal – de hoeveelheid weggeschept zand leek vele malen kleiner dan de zandhoop waar we het weggeschepte zand neergooiden… Uiteindelijk wonnen natuurlijk toch de aanhouders en de vloer ligt er nog steeds prima in.

Maar nu moest er opnieuw geschept worden. Niet bij het atelier maar op de Wilgenhoflaan, scheppen 3waar de mussies natuurlijk niet in de loop van de komende jaren weg mogen zakken in de grond. Er moet dus een betonnnen fundament gestort worden, en waar eerst gaten voor gegraven dienen te worden. Met het magische zand nog in het geheugen zag ik er een beetje tegen op. Maar dat bleek best mee te vallen. Het zand was lang niet zo droog en liet zich prima wegscheppen. Bovendien had Willlem een vrije dag en wilde hij me wel helpen. scheppen 1

Altijd leuk trouwens, werken in de openbare ruimte. Er gebeurd van alles om je heen en er komen allerlei mensen langs. Zo was er een jongetje dat tot mijn verbazing van alles bleek te weten over het beeld “Mens, stad, leven” dat eerder op deze plek heeft gestaan. (Het staat nu weer op het plein bij het station.) Blijkt dat  hij Pokemon aan het spelen was, en laat er nou een Pokemon Djinn (?) in het plantsoentje zitten.. De foto die gebruikt wordt in het Pokemonspel is echter van een tijdje terug.

Verder waren er natuurlijk belangstellende buurtbewoners en voorbijgangers. Zo kregen we maar liefst twee keer een kopje thee (mét appelflap!) van lieve Mar, en kwam Bettie langs met ijsthee, Lex bood indien nodig extra gereedschap aan… Kortom, scheppen bleek erg leuk, en ‘s avonds om zes uur lag de bekisting op zijn plek.

scheppen

Het atelier is overigens naamloos gebleven. Scheppen aan zee klonk toch wat pretentieus. Toch een beetje  alsof het gaat over dingen die geschapen worden in plaats van geschept. Bovedien was ik bang dat mensen  zich zouden komen melden voor een workshop kuilengraven.

4 reacties op “Scheppen.

  1. Geen seconde aan gedacht dat er een fundament nodig is, w’l logisch!! Schep en schrijf lekker door Sjanneke!!

Reacties zijn gesloten.