Eerst: Eh..oeps.., en dan: Mussenlijstje: kleur!

Eerst even eh..oeps.. -er blijkt een misverstand gerezen te zijn door de foto bij het laatste verhaal. Vooral bij diegenen die de foto op een klein schermpje bekijken kan het idee ontstaan dat het beeld bijna af is…niet dus. Wat je op de foto ziet, met die musjes, is het model. Hieronder de tegelverzameling die uiteindelijk een muur met musjes moet worden.

Met het model er boven op. Rechts uit de muur steekt wat de staart van de rechtermus gaat worden. schuiin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met excuses voorhet misverstand, en dan nu: kleur!DSC_0422Sommige mensen denken dat mussen saaie grauwe vogeltjes zijn. Die mensen hebben natuurlijk nooit goed naar mussen gekeken. Goed, de mus oogt wat bescheidener dan de gemiddelde volière vogel, maar als je de tijd neemt eens goed naar een mus te kijken zie je hoe prachtig die schakeringen bruin, grijs, beige en zwart op die veertjes getekend zijn. (Beeldhouwers hebben het maar makkelijk, die hoeven alleen naar de vorm te kijken!) Mannetjes mussen zijn anders gekleurd dan vrouwtjes. De vrouwtjes zijn wat onopvallender van tint – maar nogmaals, van dichtbij onwaarschijnlijk mooi. De mannetjes hebben als extraatje een warm roodbruin op hals en veugels, diep zwart op de borst en een donkergrijs petje. In het broedseizoen kleurt de snavel van het mannnetje vanjoris jr inlijst geel naar zwart.

Jonge mussen zijn net als vrouwtjes ingetogen van kleur – wel zo veilig als je nog een onhandig smakelijk hapje voor slimmme roofdieren bent.. Dit jaar heb ik eigenlijk pas voor het eerst goed opgelet hoe dat gaat bij jonge mussen. Jonge mannetjes blijken heel geleidelijk van kleur en van een mussenjong in een mussenjongen te veranderen. In het lijstje één van mijn tuinmussen halverwege zijn nieuwe pak.

 

5 reacties op “Eerst: Eh..oeps.., en dan: Mussenlijstje: kleur!

  1. Grinnik……..(dat je beeld al af zou zijn…!) En, lekker weer wat geleerd van je!!! x

  2. Leuk Sjanneke, we kennen ze al zo lang, maar weten er eigenlijk te weinig van; dus…. goed om te lezen, bedankt!

Reacties zijn gesloten.