Zoals beloofd…

..een lijstje. Of liever, een lijst – en dan meteen maar de rode lijst. Op de rode lijst staan dieren of planten die het moeilijk hebben en dus extra bescherming behoeven. Sinds 2004 staat ook de huismus op deze lijst. Omdat  Nederland steeds netter wordt heeft de mus het niet meer zo naar zin hier. Mussen houden van braakliggende landjes, rommelige tuintjes waar mensen nog wel eens een tafelkleedje uitkloppen. Bovendien broeden ze graag onder dakpannen, maar bij nieuwere huizen kan dat vaak niet meer. Boeren die graan verbouwen doen dat veel efficiënter en knoeien minder, zodat ook daar minder te halen valt voor onze mus.

mao's mussen dirk jan hoek1Zo bont als Mao maken we het echter gelukkig niet. Deze Chinese leider besloot dat na de ratten, muggen en vliegen ook de “vierde plaag”, de mussen, uitgeroeid dienden te worden. Ze vraten immers het graan op dat voor de mensen bestemd was..

Mao riep de bevolking op mussen te doden, of net zo lang op te jagen tot ze van uitputting dood neer vielen. De campagne was nogal succesvol – de mus werd bijna uitgeroeid. Wat Mao over het hoofd gezien had was dat mussen behalve graan ook graag sprinkhanen eten. Wat volgde was een enorme sprinkhanenplaag die vrijwel de gehele oogst vernietigde. Er volgde een afschuwelijke hongersnood, waardoor tussen 1959 en 1961  45 miljoen mensen omkwamen.

Striptekenaar Dirk Jan Hoek tekende een fraai stripverhaal over de mussencampagne van Mao. De voorkant van zijn boek is in de rode lijst te zien. Als je op het plaatje klikt kun je meer lezen over hem, zijn boek en de mussencampagne van Mao. Overigens – het boek is nog te koop!

Overigens lijkt de mussenpopulatie in Nederland niet verder achter uit te gaan. Maar mocht je ze een handje willlen helpen – eet je broodje buiten en knoei een beetje, maai het gras niet maar laat het lekker bloeien -mussen eten graag de zaden. Zet een meidoorn in je tuintje -dat is een goede schuilplaats, en er zitten veel insectjes in die mussen graag lusten. Áls ze dan inderdaad op bezoek komen – neem af en toe eens de tijd om naar ze te kijken. Ze zijn grappig, slim, vertederend brutaal en van dichtbij ronduit prachtig om te zien. Voor iedereen zonder tuintje – blijf mijn bog maar volgen, ik zal mijn mussenverhalen met je delen.

 

 

4 reacties op “Zoals beloofd…

  1. Wat een ‘prachtig’ Mao-verhaal!!! Laten wij vooral heel erg blijven genieten van deze lieve kleine vogels (en jouw grote in wording!!) X

  2. Mussen…ik hou van ze! En ze wekken me iedere morgen omdat ze als het licht wordt, in mijn dakraam komen zitten! Goeie morgen!!

Reacties zijn gesloten.