De eerste stenen!

Jawel, nu is hetlinks écht begonnen. De eerste stenen zijn gearriveerd. Omdat het in totaal nogal wat stenen zijn heb ik ze niet allemaal in eens besteld. De eerste lading is volgens mijn berekeningenrechts genoeg om het muurdeel met de drie mussen daarop te maken.  178 tegels in totaal. Dat klinkt bescheiden. Vijf pallets, dat lijkt al meer. Maar het gewicht geeft misschien een beter idee van hoeveel dat is – ruim 4700 kilo..

dooor het huis

 

Van te voren hadden we een plan gemaakt.  De grote Amerikaan van vriend Nico kon de paarkeerplaats voor het huis bezet houden (in dit geval was een Chevrolet el Camino praktischer dan een Opeltje Corsa). De stenen zouden op pallets geleverd worden, ik heb een palletwagen en met een rijplaten baantje konden we door het huis zo naar achter, naar het atelier. Dat zou ik zelfs in mijn eentje nog wel redden!

Deel één ging goed. De 16 meter lange vrachtwagen kwam -‘s morgens om half 8. Willem was gelukkig in de buurt om bij de nog wat slaperige Nico de autosleutel op te halen. Ik deed schietgebedjes, terwijl de chauffeur de auto op luttele centimeters langs geparkeerde auto’s van nu nog vriendelijke buren achteruit de éénrichtingsstraat in reed. Gelukkig had hij dat vaker gedaan en ging het perfect.

Wat betreft het verplaatsen van de stenen bleek ook deze keer de praktijk weer iets weerbarstigerer dan de theorie. De pallets waar de stenen op stonden waren te laag voor de palletwagen. Vroeger schoot ik vaak een beetje in de stress bij dit soort situaties.

Tegenwoordig eeom stapelenrder in de lach – ja hoor, daar zijn we weer! Als buurman en buurman passen we ter plekke het plan aan, en uiteindelijk komt het altijd goed. Het aangepaste plan: alle stenen van de verkeerde op goede pallets stapelen.. Wel een beetje meer werk dan gedacht, en in mijn eentje was geen optie, maar Willem maakte tijd en zes uur later hadden we al die 178 -o nee, er was er één te weinig! – al die 177 tegels minstens één keer in onze handen gehad.

opstapelen

 

(De tegels die ik als eerste nodig heb gingen per drie op de steekwagen naar het atelier, die zijn dus van de eerste pallet op de tweede, van de tweede op de steekwagen en van de steekwagen op de stapel in het atelier verplaatst.) Maar een kleine zes uur later hadden we 4700 kilo graniet waar ik het hebben wil -binnen handbereik, klaar voor de start!

 

5 reacties op “De eerste stenen!

  1. Een klus, voor mijn zus, Willem aan het werk dus………Veel plezier en veel sterkte wens ik jullie allebei.
    Weet je trouwens dat op zijn duits een mus een Spatz is maar op zijn zweeds is het woord mus, een muis. Het nederlandse woord mus is op zijn zweeds een sparv. Dit voor het geval de mus de grens overgaat. Hoe ver vliegt een mus eigenlijk? Zijn er landen zonder mussen?

  2. Jij /jullie zitten ook nergens mee he.. wat een klus.
    en nu aan de slag.
    succes !!

  3. Allemachtig wat een stenen klus. Volgende keer misschien een ketting van hulpen uitzetten? We zijn er hoor. Succes.

Reacties zijn gesloten.